Címlap Garnélák Sepregető garnéla (Atyopsis moluccensis)

Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
Sepregető garnéla (Atyopsis moluccensis) PDF Nyomtat Email
Felhasználói értékelés: / 11
GyengeLegjobb 
Írta: Rain   
2010 június 10., csütörtök 15:57

Bár jómagam nem tartozom a garnéla "fan"-ok, manapság egyre népesebb táborába, ezen kívül csak minimális, nagyjából egy éves rutinnal rendelkezem eme pompás kis gerinctelenek gondozásában, mégis vettem magamnak a bátorságot, hogy amolyan "élmény beszámoló szinten" írjak pár sort, erről a napjainkban egyre több díszállat kereskedésben felbukkanó mókás kis "fickóról", a sepregető - bamboo shrimp - garnéláról.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy első alkalommal nem akvarisztikai szaküzletben, hanem egyik - főként corydoras fajok szaporításában jeleskedő - akvarista társamnál  tett látogatásom alkalmával találkoztam a fajjal. Meglátni és megszeretni egy pillanat kérdése volt csupán és nagyjából 5 perc leforgása alatt büszke, moluccensis tulajdonossá váltam, köszönhetően főként annak, hogy ismerősöm nemrég új corydoras fajokkal bővítette meglévő állományát, ezért szüksége volt a garnéláknak otthont nyújtó akváriumra. Haza érve új szerzeményeimmel, egy kifejlett 7-8 cm körüli bamboo shrimp párral, kissé gondolkodóba estem, hogy nem hamarkodtam-é el a beszerzésüket, mert bár akvarista társam "kiokosított" velük kapcsolatban és az alapokkal ugyan tisztában voltam, de mégis, ott motoszkált bennem a félsz, hogy valamit "eltolok" és az új kedvencek nem lesznek nálam hosszú életűek. Szerencsémre és természetesen az ő szerencséjükre is, aggodalmaim feleslegesnek bizonyultak,idő közben eltelt fél év, sepregetőim azóta is jó egészségnek örvendenek és szinte minden nálam megforduló akvarista ismerősömet hosszú percekre "oda szögezik" az akvárium elé, nem minden napi megjelenésükkel, rendhagyó táplálkozási formájukkal.

Némi -alapvető- információ a fajról:

Folyamatos, fogságban történő szaporítása jelenleg - tudtommal - nem megoldott, ezért a kereskedésekbe kerülő egyedek túlnyomó hányada WF, azaz vadon befogott garnéla. Ezzel alapvetően nem is lenne semmi problémám ,ha az interneten szörfözve nem találkoznék szinte mindenhol "harang kongatással" és olyan megjegyzésekkel, hogy a túlzott mértékű kereskedelmi jellegű "lehalászása" miatt  egyre inkább veszélybe kerülnek a faj jelenleg még meglévő populációi. Ha ehhez még hozzá vesszük azt is, hogy a természetes élőhelyek az emberi beavatkozás folytán (környezet szennyezés) egyre jobban zsugorodnak és emellett- állítólag - Ázsiában előszeretettel fogyasztják is a fajt, akkor már sokkal elfogadhatóbbak azon félelmek, melyek szerint e pompás kis élőlény könnyen felkerülhet néhány év leforgása alatt, a veszélyeztetett fajok, sajnos napi szinten bővülő listájára.

A sepregető garnéla eredeti élőhelyén (Dél,Dél-Kelet Ázsia) főként a számára optimális mértékű áramlással rendelkező vizeket - kisebb folyók, patakok - lakja, ahol módosult legyező szerű első végtagjai segítségével apró, mikroszkopikus méretű élőlényeket szűr ki a vízből, melyek táplálékát képezik. Akváriumi körülmények között, ha lehetősége nyílik rá a külső szűrő befolyó ágának közelében helyezkedik el (nálam rendszerint az esőztetőnél horgásznak) és ott hosszú órákon keresztül - amennyiben elegendő táplálékot talál magának a kiáramló vízben - űzi érdekes táplálkozási ceremóniáját (egy olyan medencében ahol sepregető garnélákat tartunk, a papucsállatkáknak - ifuzóriának -vajmi kevés sansza van az elszaporodásra,mert idővel e hasznos kis állatkák gyomrában végzik), Megfigyeltem, hogy esetenként ha nem elégedettek a szűrő nyújtotta "menüvel" ,keresztbe-kasul bebarangolják az akvárium aljzatát, terep tárgyai,növényeit tisztogatva azokat,táplálék után kutatva. Ilyen alkalmakkor mindig kiegészítem étrendjüket némi porrá zúzott díszhal táppal, fagyasztott planktonnal.

Mint az - gondolom - a képeken is látszik lényegesen nagyobbak, erősebb felépítésűek mint a legtöbb, akváriumban tartott édesvízi garnéla faj. Kifejlett testméretük 7-9 cm közötti. A nemek  megkülönböztetése számomra - laikus szemmel nézve - a lehetetlennel egyenlő feladat. Csupán akkor és csak akkor vagyok - időlegesen - biztos a dolgomban amikor egyikük bepetésedik. :) (A szaporításához,a lárvák életben tartásához -webes források alapján sós (brak) víz szükséges)

Tartására a közepesen kemény, neutrális, 23-28 fok közötti víz teljes mértékben megfelelő, amennyiben azt rendszeresen részleges vízcserékkel frissítjük, kordában tartva a nitrát szintet. Mint minden gerinctelen akvárium lakó, a bamboo shrimp is érzékeny a kemikáliákra,gyógyszerekre,különös tekintettel a réz tartalmú szerekre,ezért ezek alkalmazása előtt mindenféleképpen evakuáljuk őket ideiglenesen a medencéből.

Én úgy tapasztaltam, hogy rendkívül békés természetűek, kifejlett halakra semmilyen veszélyt nem jelentenek, ezért más hasonló vízértékeket igénylő békés, kis testű halfajok mellett is tarthatjuk őket (egyéb békés garnéla fajok pl red cherry is szóba jöhetnek).

Rendhagyó táplálkozási formája mellett van még egy említésre méltó,érdekes tulajdonsága (lsd.a 4. képen): képes a szinét bizonyos mértékben megváltoztatni és ily formán beleolvadni a közvetlen környezetébe.

Várható élettartamukkal kapcsolatban nincsenek pontos információim, több forrás egymásnak némiképp ellentmondó intervallumot ad meg. Én a faj méretéből kiindulva 2-3 év élettartamot saccolok, de remélem tévedek és 5-6 év múlva arról írhatok majd, hogy még mindig sok örömöt szerez nekem, a kedves kis sepregető garnéla párom. ;)

Utolsó frissítés: 2010 június 10., csütörtök 19:40