Címlap Csigák Maláj tornyoscsiga (Melanoides tuberculata)

Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
Maláj tornyoscsiga (Melanoides tuberculata) PDF Nyomtat Email
Felhasználói értékelés: / 9
GyengeLegjobb 
Írta: Rain   
2010 június 10., csütörtök 09:43

Ez a körül-belül 2-3 cm-es nagyságot elérő kis méretű, kúp alakú csiga főként Délkelet Ázsiában (trópusi,szubtrópusi területek) található meg természetes környezetében. Nyugodtam nevezhetném őket - persze ha nem veszik sértésnek - az akvárium "földi gilisztáinak". Rendkívül hasznos kis élőlények, mivel szinte minden ételmaradékot elfogyasztanak (tetemeket is), miközben beássák magukat az aljzatba, és "túrják", átmozgatják azt. Rendelkeznek egy apró kis fedéllel is, mely segítségével -pl veszély esetén- bezárják házukat.Tartásuk szempontjából a közepes keménységű, neutrális,22-28 fok közötti,biológiailag megfelelően szűrt víz tökéletesen megfelel. A növényekre szinte tejesen veszélytelenek (a korhadt részeket elfogyasztják), és emellett még az akvárium üvegén lévő algát is módfelett szeretik legelészni (éjjel,egy zseblámpa segítségével ezt könnyen megfigyelhetitek). Érzékeny kis,élő "szenzorok", melyek az akvárium vízértékeinek (ammónia, ammóniák, nitrit, magas nitrát szint) "rosszabbodása" esetén érzékenyen reagálnak, szinte "menekülnek" a vízből (erősen terhelt víz tömeges elhullásukhoz vezethet) .A lágy víz mint általában a csigának, nekik sem tesz jót. Huzamosabb ideig ilyen körülmények között tartva házuk porózussá, lyukacsossá válik. A savas kémhatású víznek szintén nem "örülnek". Egy esetleges,a halállományt érintő gyógyszeres kezelés rendkívül érzékenyen érintheti őket: elhullás>>>bomlástermékek képződése>>súlyos vízértékproblémák! A kellő mennyiségű kálciumot tartalmazó "étrend kiegészítés" igen jó hatással van "közérzetükre" (pl pitypang levél). A törődést mutatós csíkos házikókkal hálálják meg. Szaporodásuk számomra nem teljesen tisztázott (több forrásban azt említik,hogy hermafroditák,vagyis képesek önmaguk megtermékenyítésére). A lényeg,hogy a felnőtt egyedek megfelelő tartási körülmények esetén 10-20 naponként (ez hőmérséklet függő is) eleven kis utódoknak adnak életet. Az "újszülött" kis csigák nagyjából azt fogyasztják amit felnőtt társaik, de fejlődésük szempontjából kiemelt jelentőségű a kálciumban gazdag étrend.

Legvégül -hogy némi negatívumot is megemlítsek velük kapcsolatban- megjegyezném, hogy a halaink által lerakott ikrákra potenciális veszélyt jelentenek.

Ezek a kis fickók amellett, hogy nagyon hasznos segítséget nyújtanak (teljesen önzetlenül) nekünk, még nagyon mutatósak is, így bátram tudom őket ajnlani még növényes akváriumokba is.

Utolsó frissítés: 2010 június 10., csütörtök 14:49