Címlap Garnélák Red cherry garnéla (Neocaridina heteropoda)

Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
Red cherry garnéla (Neocaridina heteropoda) PDF Nyomtat Email
Felhasználói értékelés: / 15
GyengeLegjobb 
Írta: Rain   
2010 június 09., szerda 19:24

Jó látni azt,hogy egyre több akvarista érdeklődését keltik fel az "halakon túli", akváriumban tartható élőlények. Aki ellátogatott az AME által szervezett - 2009.03.01. - díszhal és rák börzére, a garnélás "szekció" előtti nyüzsgésből könnyen leszűrhette azt a következtetést, hogy eme apró, mégis lenyűgöző kis élőlények iránt  igen komoly érdeklődés mutatkozik meg mostanában. Jómagam ugyan, csak nagyjából fél éve tartok édesvízi garnélákat (Red cherry -t Neocaridina heteropoda) , ám az őket övező általános lelkesedés folytán úgy döntöttem megosztom veletek tapasztalataimat. Kezdeném azzal,hogy még mielőtt belevágtam volna a red cherry-s "projektembe", pár alapvető információt begyűjtöttem róluk az internet segítségével, majd ezeket kiegészítettem két,garnéla tartásban/szaporításban tapasztalt akvarista "kollégámtól" megszerzett információkkal. Hamar tudatosodott bennem, hogy a red cherry garnéla mindenféle különösebb nehézség nélkül tartható a "jó öreg", közepes keménységű, neutrális/enyhén lúgos budapesti csapvízben, viszonylag tág hőmérséklet tartományban (20-27 fok), továbbá világossá vált számomra az is, hogy amennyiben a nitrát szintet viszonylag - a halak által még tolerált értékhez képest - alacsony határok közt fogom tartani, ezek a kedves kis jószágok kimondottan jól fognak nálam "szórakozni", sőt ha minden jól megy egy idő után szaporulattal is megörvendeztetnek.

Mivel volt egy, éppen használaton kívüli 40 literes akváriumom, úgy döntöttem ez lesz leendő red cherry garnéláim otthona. Medencéjük szűrését semmi esetre sem akartam a "véletlenre bízni", másrészt "elcsúfítani" sem szándékoztam egy nagy méretű szivacs szűrővel, ezért a lehetséges alternatívák átgondolását követően, egy az akvárium háttere mögé épített szűrő elkészítése mellett tettem le a voksomat. Annak elérésére, hogy a szivattyú által áramoltatott víz minden szűrőközegen áthaladjon, beragasztottam két üvegcsíkot ("víz buktatásos módszer"). A későbbiekben a szivacs töltet mellé - főként,hogy még több nitrifikáló baktériumra tehessek szert -,a szűrő harmadik rekeszébe kerámia gyűrű töltetet helyeztem. Mivel volt egy használaton kívüli aquael fan mini szűrőm, ezért azt némileg átalakítottam (a beszívó csonkra rögzítettem egy kerti slag darabot) és elhelyeztem a medence bal oldalára.Mivel teljesítménye igen jól szabályozható, ezért tökéletesen megfelelt a víz áramoltatására. Miután elégedett voltam művemmel nekiláttam a medence berendezéséhez. Aljzatnak apró kavicsot használtam,dekoráció gyanánt egy kisebb szőlő tőkét és egy nagyobb követ. A növényzetet főként jávai moha alkotta, de betelepítettem egy kisebb tő anubias-t (a szőlő tőkére kötözve), úszó májmohát,és pár közepes méretű kagyló tutajt.

A növények betelepítését követően, úgy nagyjából két hét elteltével megérkeztek az első lakók, ám ezek nem red cherry garnélák, hanem maláj tornyos csigák voltak. Ezek az érzékeny kis "szenzorok",csak bomlástermékektől mentes,tiszta vízben érzik jól magukat, ezért jó szolgálatot tesznek nekünk "víz diagnosztika"terén.További két hét elteltével örömmel konstatáltam,hogy csigáim jól vannak, így jöhetnek végre a red-ek! Garnéláim épen és egészségesen megérkeztek és a víz értékekhez való szoktatásos periódus - mintegy fél nap - elteltével birtokba vehették új otthonukat. Az első pár napban nemigen mutatkoztak és már kezdtem rosszra gondolni, amikor az egyik este,végre megmutatta magát egyikük, mégpedig a legnagyobb nőstény.Később a többiek is követték és napról napra egyre többen merészkedtek elő a jávai moha rejtekéből. Etetésük teljesen problémamentes volt, mert szinte bármilyen - halak számára gyártott - lemezes,granulátum stb eleséget elfogadtak, de emellett kaptak még spenótot, forrázott saláta levelet, uborkát és úgy tűnt kimondottan kedvelik az általam készített fagyasztott mix-et is.

A red cherry-k megérkezését követően eltelt úgy 4-5 hét amikor is arra lettem figyelmes,hogy "valami mozog" a jávai moha "dzsungelében". Nos igen! garnéláim szaporodtak! Smile Sajnos minden igyekezetem ellenére néhány apróság a háttér mögötti szűrő kerámia gyűrűs rekeszében kötött ki, ám idővel kiderült,hogy ott is "megtalálták számításaikat"és számomra meglepő módon szépen növekedtek (később, miután jóval nagyobbak lettek egy gumicső segítségével "visszatettem" őket). Bevallom nektek van, hogy egy órát is képes vagyok a medencéjük előtt ülve tölteni, szemlélve szorgos ténykedésüket. Mindenkinek ,akit érdekelnek ezek az apró, érdekes kis élőlények, csak ajánlani tudom ezt a "hálás" kis édesvízi garnéla fajt.

Amit tudni illik a red cherry garnéláról:

Eredeti élőhelye: Dél,Dél-Kelet Ázsia (Tajvan)

Méretük: 2-3.5 cm közötti

Nemek megkülönböztetése : a nőstények élénk piros (cseresznye) színűek és némiképp testesebbek a lényegesen színtelenebb,kisebb hímeknél

Élettartamuk: akváriumi körülmények között mintegy 1.5-2 év

Szaporodásuk: az nőstény red cherry garnéla 3-4 hónapos korában válik ivaréretté, a megtermékenyített petéket a hasa alatt hordozza pár héten keresztül, majd apró áttetsző garnélákat "bocsájt szabadon".

"Társíthatóságuk": egészségük megőrzésének szempontjából fontos számukra a stresz mentes élettér, ezért a "halmentes" környezet a legoptimálisabb az esetükben. Amennyiben mégis halak társaságában akarjuk tartani őket (csakis a kimondottan kis testű,rájuk veszélyt nem jelentő fajok jöhetnek számításba.pl endler), minél több búvóhelyről kell gondoskodnunk garnéláink számára.(Ilyen esetekben a szaporulatot, még a legkisebb díszhalak is megtizedelik)

Fontos,hogy tudjuk róluk : érzékenyek a víz tisztaságára, a hirtelen bekövetkező vízparaméter változásokra (hőmérséklet,kémhatás,keménység, nitrát szint stb.), vegyszerekre,vízkezelő szerekre (díszhal gyógyszerek), egyéb kemikáliákra.

Végezetül csak annyit tennék még hozzá a már leírtakhoz, hogy ezek az apró élőlények amellett, hogy roppant mókás kis fickók, egész napos non-stop "munkálkodásuk" során, lelkiismeretes kertészek módjára gondozzák akváriumi növényeinket: egy medencémben sem olyan szép és egészséges a jávai moha mint a red cherry garnéláim akváriumában!

Utolsó frissítés: 2010 június 10., csütörtök 14:52